Kérdésed van? Hívj minket! +36309125228
Vagy írj nekünk a cs@bladesport.eu email címre!

Cikkek

Szálkásítás = Nulla szénhidrát?

Blade Sport
2021.05.26 12:52
Szálkásítás = Nulla szénhidrát?

Gyakori tanács annak aki szálkásítani szeretne, hogy ne egyen szénhidrátot és kardiózzon sokat. Sok diéta, mint például a keto vagy paleo is ezt veszi alapul. A valóságban olyan diétát követni ami nulla szénhidráttal operál hosszútávon nem lehet fenntartani. Gyors fogyáshoz fog vezetni (leginkább vizet fogsz veszteni), de nem a legpraktikusabb módszer. Továbbá az alacsony szénhidrátbevitel kedvezőtlen hatással lesz az edzés alatti teljesítményedre is.

Nem minden szénhidrát egyenlő

Ha a hülyeségeket vesszük alapul amit néhány influenszer meg a mögöttük álló cégek mondanak, akkor ne is együnk több szénhidrátot hisz az csak elhízáshoz, betegségekhez és cukorbetegséghez vezet. Ja meg persze az egyik leginkább rákkeltő anyag a világon.

Szerencsére nem mindenki adja ezeket az elveket. Főleg nem azok akik egy kicsit is értenek az emberi testhez és annak működéséhez. Persze a végén minden szénhidrátforrásunkból cukor válik a szervezetünkben – ami a legfőbb energiaforrás a sejtjeink számára.

De amikor azt mondjuk, hogy minden szénhidrát egyenlő, mert a végén úgyis cukor lesz belőle eléggé degradáló. Az, hogy milyen anyagokkal társítják és dolgozzák fel, ezeket nagyban módosíthatja az életünkre gyakorolt hatását. Például ha perecekkel visszük be ugyanazt a szénhidrátmennyiséget, mint eperrel teljesen más hatása lesz a vércukorszintre.

Az egyikben vannak rostok, a másikban nem igazán találhatóak meg. A gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal illetve vízzel, míg a perec a só darabokon kívül nem sok mindent tartalmaz. Az ultrafeldolgozott ételek szinte semmi vitamint és tápanyagot nem tartalmaznak, mint tiszta formái. Ezért kell az étrendünk nagy részében természetes táplálékot magunkhoz vennünk. Persze ezzel közel sem azt állítjuk, hogy nem lehet ilyen ételeket fogyasztani. Persze, hogy lehet! Csak mértékkel.

Ha azt hallottad valakitől, hogy nem lehet fogyókúránál szénhidrátot fogyasztani, most gyorsan korrigálhatod az illetőt. Nem a szénhidrátok az okai annak, hogy valaki elhízik vagy nem tud lefogyni.

Ennek alátámasztásra nem is kell tovább keresni, mint megnézni a rengeteg tanulmányt és kutatást amelyek kimutatták, hogy egy alacsony szénhidráttartalommal operáló diéta nem jobb mint a többi ha fogyásról van szó. Sőt ha túl kevés szénhidrátot viszel be a szervezetedbe akkor növeled az izomleépülés mértékét.

De több más oka is van annak ,hogy miért ne vágd ki a szénhidrátfogyasztást az étrendedből:

  1. Csökkenti az izomleépülést
  2. Segítségükkel keményebben tudsz edzeni főleg a magas intenzitású edzéseken mint a HIIT vagy az erősítő edzések
  3. Segítenek az izom és erőnövelésben
  4. Javítják a hangulatot és csökkentik a fáradékonyságot
  5. Növelik az inzulin szintet így kihasználva annak antikatabolikus hatását és csökkentve a kortizol szintet aminek katabolikus hatása van

Energiadefcites állapotban a tested nem elraktározni próbálja azt, hanem megpróbál az energiához a lehető leggyorsabb módon hozzájutni.

Persze nem azt állítjuk, hogy a diéták melyekben nincs szénhidrát nem működnek. Működnek láttuk már elégszer. De szükségtelen kivágni a szénhidrátokat.

 

Melyik diéta a leghatásosabb szálkásításnál vagy fogyókúránál?

Bármely diéta hatásos lehet csak tartsd meg az alapokat.

  • Legyél kalóriadefecitben
  • Fogyassz megfelelő mennyiségű fehérjét (1-2 grammot kilónként)
  • Dolgoztatsd meg a tested megfelelően

Hogy te most egy alacsony szénhidráttartalmú diétát követsz vagy egy magasabbat az tőled és céljaidtól függ. Valakinek ez, valakinek az válik be jobban.  Ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrátbeviteled, tedd nyugodtan. Ha magasabb szénhidrátbevitelt szeretnél akkor olyan alapanyagokat  használj amik a lehető legkevesebbet voltak feldolgozva, alacsonyabb glikémiás indexűek és tápanyagokban, vitaminokban gazdag. Ha mégis be-be csúszik egy kicsit jobban feldolgozott szénhidrátforrás is akkor se csüggedj, csak próbáld ezt a lehető legkisebb mértékre csökkenteni az egészséged védelme érdekében.